המטבע היפני נקרא ין. שטרות מגיעים בערכים של 1,000 ין, 2,000 ין (נדיר מאוד), 5,000 ין ו-10,000 ין. מטבעות מגיעים בערכים של ין 1, 5 ין, 10 ין, 50 ין, 100 ין ו-500 ין.
אמצעי תשלום ביפן
ליפן יש מוניטין של חברה מבוססת מזומן, אבל אז הגיעה הקורונה ששינתה את כללי המשחק. המגיפה הביאה איתה עלייה משמעותית במספר העסקים שאימצו שיטות תשלום דיגיטליות. לפי Statista, עד לפני המגיפה 70% מכלל העיסקאות ביפן נעשו במזומן לעומת 30% באמצעי תשלום אחרים (אשראי, כרטיסים נטענים ואפליקציות למיניהן) ונכון להיום (2023) מדובר בשוויון מוחלט בין עסקאות מזומן לשאר האמצעים.
אז איך משלמים ביפן? 🤔
כסף מזומן 50% אחוז מהעסקאות ביפן נעשות במזומן מה שהופך אותו לאמצעי תשלום פופולרי מאוד, במיוחד כשמדובר בסכומים קטנים. שטרות גדולים נמצאים בשימוש יומיומי ולגמרי מקובל להשתמש בהם גם לקניות של הדברים הכי קטנים כמו מסטיק. הסבירות שכרטיסי אשראי יתקבלו יורדת בעיקר בעיירות קטנות, ולכן מומלץ להחזיק מזומנים בהישג יד בעת ביקור באזורים כפריים. גניבות, כייסות ושודים הם מחזה נדיר מאוד ביפן, אז בכל הנוגע לשמירת כמויות גדולות של מזומן - לא צריך להיות חשש מעבר לסיכון שיילך לאיבוד. *מזומן הוא לעתים קרובות הדרך היחידה לשלם עבור דמי כניסה באתרי תיירות, מסעדות קטנות וחנויות קטנות.
כרטיסי אשראי כרטיסי אשראי הם אמצעי מקובל מאוד ביפן, במיוחד בערים הגדולות. רוב המלונות מקבלים תשלום באמצעות כרטיסי אשראי וכך גם רוב חנויות הכלבו, מסעדות בינוניות עד יוקרתיות, קניוני אאוטלט וחנויות קמעונאיות גדולות. גם רוב תחנות הרכבת, חנויות נוחות, סופרמרקטים ועוד ועוד - מקבלים כרטיסי אשראי.
כרטיסי IC - מאוד מומלץ ללא קשר לשימוש במזומן / אשראי כרטיסי IC, כמו Suica ו- Pasmo, הם כרטיסים נטענים מאוד פופולריים ביפן. מדובר בכלי תשלום נוח איתו אפשר לשלם עבור רכבות, אוטובוסים, ובמספר רב של חנויות ומסעדות. ניתן להוציא אותו במכונות הפזורות בתחנות הרכבת השונות בתשלום סימלי. לקריאה בהרחבה על כרטיסים נטענים לחצו כאן. כאלטרנטיבה לכרטיס הפיזי, בעלי iPhone יכולים להנפיק כרטיס דיגיטלי דרך אפליקציית Wallet המובנית במכשיר ולשלם דרך Apple Pay. לצער משתמשי אנרואיד - Google Pay לא יעבוד ברוב הטלפונים הנמכרים מחוץ ליפן מכיוון שהם לא תומכים בתקן היפני הדרוש לביצוע תשלומים. *כדאי לדעת: א. בניגוד לכרטיס הפיזי, כסף שנכנס לארנק הדיגיטלי לא יוכל לצאת ממנו חזרה למזומן. ב. לרוב, הכרטיס הפיזי ייטען באמצעות מכונה המקבלת מזומן בלבד.
איך להשיג ין? 💴
המרת מטבע בארץ יש לא מעט אופציות להשיג ין בארץ, החל מחנויות צ׳יינג׳ שונות עד לשירותים מתקדמים יותר. אני ממליץ על 2 שירותים נהדרים:
שירות בשם Cashio - שירות הזמנת מט״ח לשדה התעופה או עד הבית. לרוב השער
שלהם תחרותי למדיי והעובדה שמגיע עד הבית זה פלוס נחמד מאוד.
שירות בשם FlyMoney - איסוף ביום הטיסה בבנק הפועלים, סניף נתב״ג.
המרת מטבע ביפן ביפן, המרת מטבע נעשית בדרך כלל על ידי בנקים, סניפי הדואר וחלפנים מורשים שניתן למצוא בשדות תעופה גדולים.
משיכה מכספומט ניתן למצוא כספומטים פזורים ברחבי יפן בעיקר בתוך חנויות הנוחות השונות. שערי החליפין צפויים להיות תחרותיים ודמי שימוש במכונה משתנים ונעים לרוב בין חינם עד ל-6 שקלים. שימו לב שכספומטים רבים ביפן סגורים לשימוש במהלך הלילה וחלקם אינם זמינים בסופי השבוע. להלן עלות משיכה בכספומטים של Seven-Eleven: 110 ין עמלת משיכה עבור הוצאה של עד 10,000 ין 220 ין עמלת משיכה עבור הוצאה של 20,000 ין ומעלה *כדאי מאוד לברר מה עמלת ההמרה שאתם משלמים עבור שימוש בכרטיס אשראי. אם אתם לא יודעים את התשובה, סיכוי לא רע שאתם משלמים באיזור ה-3% שזה הרבה יותר מידיי. נסו להתמקח עם חברת האשראי שלכם / למצוא כרטיס שמאפשר עמלת המרה סבירה החל מ-0% עד 1.5%. אדם שהוציא בטיול משפחתי ליפן 30,000 ש״ח וברשותו כרטיס אשראי עם עמלת המרה של 3%, ישלם עמלה בגובה 900 שקלים. זה כסף שהולך היישר לקופת החיסכון של חברות האשראי שהיה יכול להיחסך. להלן רשימת כרטיסי אשראי ישראליים נוחים בהקשר הזה: 🏅One Zero - עם 0% עמלת המרה (אבל יש דמי שימוש חודשיים ליצירת חשבון בנק) 🥈I need it / HighTech Zone - עם 1% עמלת המרה 🥉 FlyCard - עם 1.4% / 1.2% עמלת המרה (תלוי כרטיס)
אשראי או מזומן?
תלוי העדפה אישית, אבל בין אם אתם הולכים להשתמש באשראי כל הטיול או לא, כדאי שיהיה איתכם סכום מזומן כלשהו, במיוחד כשאתם מתרחקים מערים גדולות. איך סבתא ציפורה הייתה אומרת: ״אין נאמן כמו כסף מזומן״.
להמיר הכל בארץ או להוציא בכספומט שם?
אם נתעלם לגמרי מהעדפות אישיות ונוחות, ובהנחה שעמלת ההמרה שלכם סבירה, הצורה המשתלמת ביותר להמרת מטבע היא להוציא ין בכספומטים הפזורים ביפן. אישית - אני אוהב להזמין סכום זניח (כ-20,000 ין) לאיסוף ביום הטיסה בנתב״ג באמצעות אחד השירותים עליהם כתבתי קודם, להשתמש באשראי ברוב הקניות ביפן עצמה, ולהוציא מזומן בעת הצורך באמצעות כספומט.